Kdy to letos vypukne??

17.05.2018 09:54

Dobrý den Vám všem! Ještě jednou Vám musím poděkovat za projevenou důvěru za vaše objednávky! Bez Vás by to nešlo!...na mejlu se množí dotazy kdy budou první bedýnky..(ikdyž na webu několikrát píšu, že je lepší z jakýmkoliv dotazem raději volat).

Díky poblázněnému počasí rozhodně nezačneme na přelomu května a června, tak jak bylo v plánu. Aby jste lépe porozuměli proč popíšu krátce průběh této sezony..

V březnu, kdy by měly ideálně proběhnout výsadby petržele a mrkve na pole, bylo pole promrzlé a stál na něm sníh, což tady na Kroměřížsku často nemáme..počasí polevilo až začátkem dubna. Než se podařila jakžtakž nachystat půda pro výsadby byl druhý týden dubna...v té době jsme výsevaly petržel - kořenovou i naťovou, mrkev, červenou řepu, později ještě i špenát...no a pak se čekalo na déšť (ze dvou důvodů  - z prvního, aby začaly vscházet výsadby, a z druhého, že až bude pršet ane bude se dát pracovat na poli, zkontroluju platby od vás odběratelů a vytvořím tabulky pro jednotlivá odběrová místa) 

no a déšť stále nepřicházel..dnes když to píšu (17.5.) prší už druhý den a je to po 6ti týdnech!! Ale počasi je letos opravdu šílené, nejen že ani nekáplo, nebyl ani jediný den polojasno, slunce "valilo bomby"od rána do večera...Pozdější výsadby ředkviček, vodnic, kopru, kapust, mangoldu, zelí, salátu atd.,které jsme vysévali přímo do pole, strašně stagnovaly. Zatímco hluboce kořenící plevele byly spolokené a krásně rostly.

A sucho milují dřepčíci. které se do těch pár vzešlých rosltinek z vesela pustili..

No, ale my jsme samozřejmě už od března dělali i "přísady" jak se tady v kraji říka, čili sazenice abychom je pak v dubnu (košťáloviny) a  květnu (plodovou zeleninu) "našupali" do pole...během poloviny dubna už skleníky se sazenicemi praskaly ve švech, a bylo před námi dilema jestli je v těch vedrech sadit do pole nebo počkat na lepší podmínky...Nakonec nezbývalo nic než skleníky začít vyprázdňovat a tak jsme sázeli, ono ideální by bylo začít vždy až odpoledne a pokračovat až do tmy s čelovkama, pak kolem půlnoci vydatně zalít. A nebo  začít brzy ráno a před největším vedrem v cca 11 skončit a pokračovat zase až odpoledne..Jenže brigádnice které máme, chodí procovat od 8:30 do 13:30 protože jsou to převážně maminy s malými dětmi a ještě je musíme s Kroměříže k nám dovážet, takže většina výsadeb probíhá za největších veder a mnohé sazenice to taky zaplatily svým životem. Denně jsem strávil zalíváním cca 4 hodiny času, nejvíce od cca 19 hod do 23..když jste celý den na slunci a pak ještě ještě do 23 hod zalíváte a pak hodinu a půl krmíte zvířata, tak už nezbývá příliš energie na kontrolování plateb , takže dodnes vlastně netuším, kteří z Vás zapoměli zaplatit..

Asi pokud jste do dočetli až sem, to celé působí depresivně, ale věřte, že se nevzdáváme, spousty sazenic žije i semínka nějaké vzešli, ikdyž pohled na výsevy je opravdu smutný,ale věřím že déšť, který ted přišel ještě spousty semínek probudí (snad ne jen semínka plevelů).

Samozřejmě se dá argumentovat i tím, že jiní zelináři i tak úrodu mají, ale my jsme celkem nepřátelé rychlených zelenin z foliovníků vyhoněných zálivkou, věříme, že energie přímého  slunce je nenahraditelná...foliovník taky máme 40ti metrový, a letos v něm budou okurky hadovky a lilky, které zrovna dnes vysazujeme, protože konečně není 25 stupňů ve stínu a dá se v tom skleníku přežít :-))

 

abych to tedy shrnul...sezona letos začne nejspíš v polovině června..čekáme až se začnou zakulacovat saláty, až začnou růst bříška kedlubnám, až špenáty nahodí pořádné listy (bojím se že vyběhne do květu) až česneky pustí  květenství, aby byly česnekové výhonky, doufáme že nějaké ředkvičky odolaly nájezdům dřepčíků...Držte palce!! letos je to potřeba! Lo'nský rok byl taky divočina, a nějak se to nakonec zvládlo, tak pevně věřím, že i letos to nakonec klapne!...snad už konečně začalo jaro :-))

Kdyby byly dotazy brnkněte na 777892686 :-))

—————

Zpět